Toggle menu

Veelgestelde vragen

Hieronder vindt u een selectie van veelgestelde vragen, verdeeld in onderwerpen. Als u uw vraag niet in deze lijst vindt, neem dan graag contact met ons op.

Zonneallergie

Wat moet ik doen als ik na de belichting een allergische reactie krijg?

Mocht u na een belichting een allergische reactie krijgen, dan dient u de behandeling direct te stoppen. Zodra de reactie is verdwenen, begint u weer, maar u neemt een stap terug in uw behandelschema. Bijvoorbeeld, de laatste keer belichtte u vijftig seconden, de keer daarvoor veertig seconden. U krijgt een allergische reactie na de vijftig seconden belichting. Dan neemt u een paar dagen rust, en begint weer met veertig seconden. Dan bouwt u langzaam op naar vijftig seconden, etc.

Zijn er verschillen tussen UVB-lichttherapie van Dermasun Medical en die van het ziekenhuis?

Er zijn zowel overeenkomsten als verschillen. De belangrijkste overeenkomst is dat beide vormen van UVB-lichttherapie bij de meeste zonneallergie-patiënten even effectief zijn. Medisch onderzoek, onder leiding van dermatologen van het LUMC in Leiden en het VUmc in Amsterdam, heeft dit in 2010 wetenschappelijk aangetoond. Er zijn ook verschillen. De intensiteit van de UVB-straling van een Dermasun Medical apparaat is veel lager dan die van het belichtingsapparaat in het ziekenhuis. Daarom kunt u het apparaat van Dermasun Medical veilig thuis gebruiken, het hele jaar door. Zo houdt u uw huid op een constant hoog niveau en heeft u het hele jaar door voordeel. Bovendien is belichting thuis makkelijk in uw dagelijkse routine.

Ik ben zonneallergie-patiënt. Hoe lang en hoe vaak moet ik mijzelf belichten?

De belichtingstijd en frequentie verschillen bij iedere gebruiker. Overleg altijd eerst met een arts. In het algemeen beginnen zonneallergie-patiënten met twintig of dertig seconden, en bouwen dat dan elke volgende behandeling uit met tien seconden. De meeste patiënten belichten maximaal zes minuten per behandeling. In het begin van de therapie belicht men ongeveer drie keer per week. Dit wordt langzaam uitgebouwd naar vijf à zeven keer per week. Wanneer wij het UVB-apparaat bij u thuis installeren, ontvangt u een gedetailleerd belichtingsschema en een uitgebreide handleiding.

Psoriasis

Ik ben psoriasis-patiënt. Hoe lang en hoe vaak moet ik mijzelf belichten?

De belichtingstijd en frequentie verschillen per gebruiker, maar is gemiddeld 7 minuten per dag (ongeveer 50 minuten per week). Overleg altijd eerst met een arts. In het algemeen beginnen psoriasis-patiënten met een paar minuten belichten en bouwen dat dan elke volgende behandeling uit met een minuut extra. Wanneer wij het UVB-apparaat bij u thuis installeren, ontvangt u een gedetailleerd belichtingsschema en een uitgebreide handleiding.

Wat is voor psoriasis het verschil tussen UVB-lichttherapie van Dermasun Medical en de reguliere lichttherapie?

Het belangrijkste verschil tussen de UVB-lichttherapie van Dermasun Medical en de reguliere lichttherapie (dan wel in het ziekenhuis, dan wel thuis), is de intensiteit van de belichting. De intensiteit van de UVB-straling van een Dermasun Medical-apparaat is veel lager dan die van een regulier lichttherapie apparaat, zo’n 10 tot 15 keer lager. Daarom kunt u het apparaat van Dermasun Medical veilig thuis gebruiken, het hele jaar door. Zo houdt u uw huid het hele jaar door rustig en leeft u niet meer van uitbraak naar uitbraak. Bovendien is belichting thuis makkelijk in uw dagelijkse routine in te plannen.

Eczeem

Ik ben eczeem-patiënt. Hoe lang en hoe vaak moet ik mijzelf belichten?

De belichtingstijd en frequentie verschillen per gebruiker, maar is gemiddeld 4 minuten per dag (ongeveer 30 minuten per week). Overleg altijd eerst met een arts. In het algemeen beginnen eczeem-patiënten met een paar minuten belichten en bouwen dat dan elke volgende behandeling uit met een minuut extra. Wanneer wij het UVB-apparaat bij u thuis installeren, ontvangt u een gedetailleerd belichtingsschema en een uitgebreide handleiding.

Wat is voor eczeem het verschil tussen UVB-lichttherapie van Dermasun Medical en de reguliere lichttherapie?

Het belangrijkste verschil tussen de UVB-lichttherapie van Dermasun Medical en de reguliere lichttherapie (dan wel in het ziekenhuis, dan wel thuis), is de intensiteit van de belichting. De intensiteit van de UVB-straling van een Dermasun Medical-apparaat is veel lager dan die van een regulier lichttherapie apparaat, zo’n 10 tot 15 keer lager. Daarom kunt u het apparaat van Dermasun Medical veilig thuis gebruiken, het hele jaar door. Zo houdt u uw huid op een constant hoog niveau en heeft u het hele jaar door voordeel. Bovendien is belichting thuis makkelijk in uw dagelijkse routine in te plannen.

Product

Wordt het DermaSun Medical apparaat vergoed door mijn verzekering?

De Dermasun therapie wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Dit betekent dat de therapie voor u in principe kostenloos is (afgezien van het verplichte eigen risico op uw polis). Indien uw dermatoloog UVB-lichttherapie van Dermasun Medical voorschrijft, ontvangen wij de bestelling. U hoeft zelf dus geen actie te ondernemen. Zodra wij de bestelling hebben ontvangen van de dermatoloog, nemen wij contact met u op en komen het apparaat snel daarna installeren.

Is het wel veilig om dit elektrische apparaat onder de douche te gebruiken?

De apparaten van Dermasun Medical zijn uiteraard elektrisch veilig: ze zijn speciaal ontworpen voor gebruik in een natte omgeving. De Helios en Apollo zijn elektrisch dubbel geïsoleerd, hebben gehard glas met een glasbreuksensor en een temperatuursensor, een begrensde behandelingstijd en een automatische koeling van het  apparaat. De apparaten zijn bovendien DEKRA (KEMA) gekeurd en voldoen aan de strengste Europese richtlijnen. Meer details over deze keurmerken vindt u op de pagina CE Keurmerken, op deze website. Alleen een door Dermasun Medical geautoriseerde monteur mag het apparaat bij u thuis installeren.

Hoeveel UVB-licht komt er uit een DermaSun Medical apparaat?

KWF Kankerbestrijding adviseert over de blootstelling aan natuurlijk UV-(zon)licht. Een dagelijkse blootstelling aan een lage dosis UV-licht is wenselijk voor de huid. Denk hierbij aan ongeveer vijftien à dertig minuten in de zon. Een typische behandeling met de Apollo van Dermasun Medical van vijf minuten, geeft ongeveer vijftig procent van de dagelijkse hoeveelheid UV-licht die KWF Kankerbestrijding adviseert. De dagelijkse UVB-lichttherapie met de Apollo blijft dus ruim onder de aanbevolen UV-straling.

Hoe moet ik mijn huid precies belichten?

Het is de bedoeling dat u uw huid gelijkmatig belicht. Dat wil zeggen dat u tijdens het belichten langzaam ronddraait. Zo belicht u de huid overal. De Helio en Apollo van Dermasun Medical belichten uw lichaam van top tot teen met een heel lage dosis UVB-licht. Wanneer wij het UVB-apparaat bij u thuis installeren, ontvangt u een gedetailleerd belichtingsschema en een uitgebreide handleiding.